Home / Opleiden

Opleiden

Muziek maken? Dat leer je via Young Brass!

Young Brass is een opleidingsprogramma van de Koninklijke Harmonie Heerlen waarbij kinderen via hun basisschool al vroeg kennis maken met muziek in de wereld van de harmonie. Zij leren welke muziekinstrumenten er zijn, hoe je noten leest en hoe je samen een muziekstuk speelt. Verschillende muzieksoorten zullen aan bod komen: van pop tot klassiek, van Disney tot jazz. Bij onze vereniging krijgen kinderen de kans om te groeien en bloeien in de wereld van de muziek.

Het motto van de Koninklijke Harmonie Heerlen is niet voor niets: ‘muziek maak je samen!’

Het opleidingstraject

De Commissie Jeugd en opleiding die bestaat uit verschillende leden van de Koninklijke Harmonie Heerlen heeft een gebalanceerd programma in elkaar gezet waardoor kinderen stapsgewijs meegenomen worden in de wereld van de (Limburgse) blaasmuziek. Dit programma is gebaseerd op wetenschappelijke studies, publicaties van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), en op eigen ervaringen en die van andere muziekverenigingen.

De leerlingen komen als eerste in aanraking met de basisbeginselen van de muziek om daarna zelf de eerste noten te gaan spelen op een muziekinstrument. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan muziektheorie en wordt er samen muziek gemaakt. Deze lessen worden verzorgd door ervaren muziekdocenten die de leerlingen op de basisschool hierin begeleiden. Wanneer de leerling deze basis in de vingers heeft, stroomt hij/zij door naar de Samenspelgroep en daarna naar het Jeugdorkest. Hierbij wordt in groepsverband gerepeteerd in de Caumerbron, de thuishaven van de Koninklijke Harmonie Heerlen.

Wat houdt het lesprogramma van Young Brass in?

Young Brass Kids

Leerlingen van groep 4 en 5 komen in aanraking met de muziekinstrumenten die bespeeld worden in een harmonieorkest. Zingen, op verschillende slagwerkinstrumenten allerlei ritmes laten klinken en op de blokfluit een liedje spelen zijn de vaardigheden die aangeleerd gaan worden. Elk jaar wordt deze cursus afgesloten met een themaconcert (bijvoorbeeld ‘De Gelaarsde Kat’) samen met leerlingen van de andere Young Brass-cursussen en met de harmonie.

Alle materiaal dat nodig is voor deze cursus wordt beschikbaar gesteld door de Koninklijke Harmonie Heerlen.

 • Wie:                leerlingen van groep 4 en 5
 • Locatie:           op school
 • Wanneer:        wekelijks na schooltijd (totaal 35 lessen)
 • Duur:               1 uur

Young Brass Blazersklas 1

Bij de cursus Young Brass Kids zijn de leerlingen in aanraking gekomen met muziek en de muziekinstrumenten en hebben ze al geleerd om samen een liedje te spelen. Het vervolg hierop is de Young Brass Blazersklas 1.

In de eerste helft van het schooljaar wordt onder leiding van de juf of meester van de klas aandacht besteed aan het maken van een keuze voor een muziekinstrument en wordt er voortgeborduurd op Young Brass Kids. In de tweede helft van het schooljaar kiezen de leerlingen een muziekinstrument en gaan ze de basisbeginselen op dat muziekinstrument leren. Dit doen ze samen met anderen tijdens groepslessen die buiten schooltijd om gegeven gaan worden door een professionele muziekleraar. De leerlingen mogen zelf het muziekinstrument kiezen en dit instrument wordt ter beschikking gesteld door de Koninklijke Harmonie Heerlen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klarinet, trompet, hoorn, tuba of trombone. Ook deze cursus wordt afgesloten met een themaconcert waarbij de leerlingen van de andere cursussen en de harmonie betrokken zijn.

 • Wie:                leerlingen van groep 5
 • Locatie:           op school of een andere locatie in de wijk (afhankelijk van het aantal aanmeldingen)
 • Wanneer:        wekelijks na schooltijd (totaal 20 lessen)
 • Duur:               1 uur

Young Brass Blazersklas 2

De basisbeginselen van een muziekinstrument beheers je en je vindt het heerlijk om samen met anderen gezellig muziek te maken. Dan stroom je door naar de Young Brass Blazersklas 2. Samen met de anderen in de groep ga je je instrument nog uitgebreider verkennen, de muziekstukken worden wat moeilijker en je gaat wat vaker optreden. Ook voor deze cursus worden de muziekinstrumenten ter beschikking gesteld door de Koninklijke Harmonie Heerlen. Na deze cursus heb je de basis op jouw instrument in de vingers en kunnen je doorstromen naar de muziekschool en/of muziekdocenten van de vereniging om daar verder je lessen te volgen.

 • Wie:                leerlingen van groep 6, 7 of 8
 • Locatie:           op school of een andere locatie in de wijk (afhankelijk van het aantal aanmeldingen)
 • Wanneer:        wekelijks na schooltijd (totaal 35 lessen)
 • Duur:               1 uur

Young Brass Slagwerkers

Tijdens Young Brass Kids heb je op een trommel mogen slaan, een leuk melodietje op de xylofoon gespeeld of special effects gecreëerd met de tamboerijn, de triangel en de maracas. En dit vind je ruig om te doen? Dan is de slagwerkgroep wel iets voor jou! Tijdens de naschoolse groepslessen leer je hoe belangrijk het slagwerk is in een orkest en op welke manieren je al die verschillende instrumenten kunt gebruiken. Je mag de instrumenten van de Koninklijke Harmonie Heerlen gebruiken en je sluit deze cursus, net als alle andere kinderen van Young Brass, af door mee te doen aan het themaconcert.

 • Wie:                leerlingen van groep 4 en 5
 • Locatie:           op school of een andere locatie in de wijk (afhankelijk van het aantal aanmeldingen)
 • Wanneer:        wekelijks na schooltijd (totaal 20 lessen)
 • Duur:               1 uur

Muziekles

Na alle cursussen van Young Brass heb je de basis van je instrument in de vingers. Je kunt leuke liedjes spelen, als solist en als onderdeel van een groep. Dan wordt het tijd om te leren welke ritmes, noten en muziekstijlen je nog meer kunt spelen. Om dat te leren krijg je individueel of in groepjes met twee of drie anderen muziekles. Tijdens de muzieklessen word je ook voorbereid op het behalen van je Hafa A diploma. En daarna ga je verder voor je Hafa B diploma. Deze muzieklessen worden gegeven door professionals die verbonden zijn aan de Koninklijke Harmonie Heerlen en/of Schunck* Muziekschool.

Samenspelgroep(en)

Samen muziek maken is het allerleukste wat er is! En daarom ga je, naast de muzieklessen, ook met andere kinderen samen liedjes repeteren in de Samenspelgroep. De Samenspelgroep staat onder leiding van een dirigent en die gaat met zijn/haar orkest aan de slag om een aantal concertjes te geven. Naast het maken van muziek is de gezelligheid natuurlijk ook erg belangrijk en daarom zullen er een paar keer per jaar ook leuke activiteiten georganiseerd worden, bijvoorbeeld een middagje sportief bowlen, een spannende speurtocht of een lekkere barbecue met alle andere leden van de Koninklijke Harmonie Heerlen.

 • Wie:                leerlingen met basiskennis van hun instrument, van 8 tot 12 jaar
 • Locatie:           Caumerbron, Heerlerbaan
 • Wanneer:        wekelijks (totaal 40 repetities)
 • Duur:               1 uur

Jeugdorkest

Wanneer je je Hafa A diploma behaald hebt, mag je doorstromen naar het Jeugdorkest. Uiteraard volg je ook nog steeds muzieklessen, want je zult zien dat de muziekstukken op je pupiter steeds moeilijker worden. Het Jeugdorkest is een zelfstandig onderdeel van de Koninklijke Harmonie Heerlen en geeft ook steeds vaker concerten. Het Jeugdorkest zoekt de uitdaging op door zich te verdiepen in samenspel, het begeleiden van solisten en het organiseren van eigen projecten. Daarnaast gaat de jeugd steeds meer participeren in activiteiten van de Koninklijke Harmonie Heerlen. Wanneer je het Hafa B diploma behaald hebt, ben je klaar voor het Groot Orkest!

 • Wie:                leerlingen van 12 tot 18 jaar
 • Locatie:           Caumerbron, Heerlerbaan
 • Wanneer:        wekelijks (totaal 40 repetities)
 • Duur:               2 uur

De kosten van Young Brass 2021-2022

Young Brass Kids     €120,- per blok (inclusief blokfluit, lesboek, ander materiaal) / 35 lessen van 60 minuten

Blazersklas 1            €75,- per blok (inclusief leeninstrument, lesboek, ander materiaal) / 20 lessen van 60 minuten                        

Blazersklas 2            €144,- per blok (inclusief leeninstrument, lesboek, ander materiaal) / 35 lessen van 60 minuten                            

Slagwerkers             €75,- per blok (inclusief leeninstrument, lesboek, ander materiaal) / 20 lessen van 60 minuten

Contributie van de Koninklijke Harmonie Heerlen (prijspeil 2021)

Voor jeugdleden tot en met 18 jaar: €360,- per jaar (€30,- per maand). Dit is inclusief:

 • Muziekles                                                                   20 minuten per week
 • Repetitie Samenspelgroep of Jeugdorkest                60 minuten per week
 • Leeninstrument + koffer + onderhoud
 • Andere materialen

De pupiter wordt door het jeugdlid zelf aangeschaft.

Noten:

 • Contributie en lesgeld worden maandelijks ingehouden via automatische incasso.
 • De inschrijving geldt voor een heel schooljaar. Tussentijdse opzegging is niet mogelijk.
 • Als er thuis onvoldoende middelen zijn om de kosten van de muzieklessen en de contributie te dragen, is het mogelijk om het Jeugd Cultuurfonds Limburg te benaderen voor een bijdrage hierin.

Wanneer je nog vragen hebt over de opleidingsmogelijkheden bij de Koninklijke Harmonie Heerlen, neem dan contact op met de secretaris. Doe dat via secretaris@khheerlen.nl


Deze pagina delen
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Top