Algemeen

Koninklijke Harmonie Heerlen

 

In het jaar 2005 zijn de eerste contacten gelegd tussen het Koninklijk Harmonie Orkest Heerlen en Harmonie St. Joseph Heerlerbaan, waarbij het uitgangspunt was om enkele activiteiten samen te organiseren. Het eerste gezamenlijke project was deelname aan de Streetparade, die in het kader van de Taptoe door het centrum van Heerlen zou plaatsvinden. De samenwerking met het KHO culmineerde in een galaconcert, dat plaatsvond in het Royaltheater in Heerlen. Na dit concert kwam de samenwerking tussen de orkesten op een lager pitje te staan, maar men besloot wel de jeugdopleidingen samen te voegen. Vanaf 2007 besloten beide verenigingen te gaan werken aan een fusie. Er kwamen twee orkesten: het Groot Orkest, dat op hoog prestatief niveau wilde spelen, en het Recreatie Orkest, dat zich richtte op recreatief muziek maken.

Het jaar 2008 stond volledig in het teken van de jubilea van beide verenigingen. Het KHO bestond 175 jaar en St. Joseph 90 jaar. Dat jaar werd ingevuld met recepties, een galaconcert, een concertreis naar Spanje en de kick-off van het project Young Brass. Tevens werd in dat jaar ook besloten, tijdens de ledenvergaderingen van 11 april 2008 (KHO) en 13 april 2008 (St. Joseph), om definitief met elkaar verder te gaan.

Op 31 december 2008 was een nieuwe Heerlense vereniging geboren: Koninklijke Harmonie Heerlen met als chef-dirigent Ron Daelemans.

De ‘Küeningklikge va Heële’ presenteert zich als een jonge, brede en vernieuwende vereniging dat voor elke muzikant wat te bieden heeft: het Groot Orkest, waar men de prestatie hoog in het vaandel heeft staan; het Recreatie Orkest dat zich tot doel stelt om recreatief en relaxed muziek te maken; het Jeugd Orkest, waar jongeren met enkele jaren instrumentervaring gestimuleerd worden om zich verder te ontwikkelen; en de Samenspelgroep waar de kinderen die net begonnen zijn met muziek maken worden begeleid. Elke geleding staat onder leiding van haar eigen dirigent, waardoor het speelgenot geoptimaliseerd wordt.

Door deze brede verdeling kan de vereniging niet alleen het grootste gedeelte van Heerlen-Zuid bedienen op straat, in de kerk, in de verzorgingstehuizen en in het theater. Onder leiding van Ron Daelemans werd ook besloten zich te richten op de nieuwe weg die het ingeslagen is vanaf de fusie: grote projecten waarin gestreefd wordt naar een hoog niveau, maar tegelijkertijd de samenwerking met andere culturele partners in Heerlen niet geschuwd wordt. Eén van die projecten is Young Brass dat erop gericht is om kinderen tussen de 6 en 12 jaar kennis te laten maken met muziekinstrumenten en hen over te halen zich een instrument eigen te maken. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een project bij twee verenigingen (Koninklijke Harmonie Heerlen en Muziekvereniging TOG Welten), maar ook op diverse basisscholen, een middelbare school en naschoolse opvang.

Een ander groots project dat nu al enkele jaren loopt, is het tweejaarlijkse festival FEEL. Tijdens elke editie wordt een instrument centraal gesteld waarvoor een artist in residence wordt uitgenodigd. Er worden workshops en masterclasses georganiseerd, een jazz-café gehouden en elke editie wordt afgesloten met een concert door het Groot Orkest in de schouwburg.

De Koninklijke Harmonie Heerlen anno nu is een vereniging waar iedereen welkom is, ongeacht muzikale ervaring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *